Slik Skulle Alle Skoler Vært..

Standard

En vidreformidling av   ‘s artikkel 8.september.2012

FOTO: Anders Minge

– Her har vi det kanonfint

Lunde skole er nominert til Dronning Sonjas skolepris for likeverd og inkludering. Hvorfor?

– Fortellingen går at vi tar godt vare på alle elever, begynner avdelingsleder Margrethe Hjardeng. 30 av de 350 elevene ved 1-10 skolen er lettere fysisk og psykisk utviklingshemmede som får et særskilt tilrettelagt opplæringstilbud.

De er integrert i vanlige klasser på barnetrinnet. På ungdomstrinnet går noen i vanlige klasser og andre i en egen aldersblandet klasse.

– Å få til integrering og inkludering slik at alle opplever seg like mye verd, å få til gode opplevelser, at alle bryr seg om hverandre og stoler på hverandre samtidig som elevene får et godt læringsutbytte er viktig for oss, sier rektor Anne Lunde.

– Her på skolen kan alle voksne si at dette er våre elever – det er ikke snakk om mine elever (min klasse) kontra dine. Flere av elevene har ADHD og Aspberger. Vi har mye kompetanse på området og har jobbet mye sammen med PPT og statlige kompetansesenter. «Noen må ta han, ellers ødelegger han klassen», sånn er det ikke lov å si her. Lærerne her må ha helheten: De er både allmennlærere, spesialpedagoger og sosiallærere i ett. Og nesten alle de 16 miljøterapeutene våre er høyskoleutdannet, fortsetter rektor.

SFO og LUF

I tillegg til SFO har Lunde LUF (Lunde ungdom og fritid) for de som får særskilt opplæringstilbud på ungdomstrinnet.

– For disse ungdommene er SFO for «barnslig». mens LUF er på ungdommenes premisser, forteller SFO-leder Elin Vestersjø som også er glad og stolt over at skolens SFO er blitt kåret til Stavangers topp tre de siste fem årene.

To pilarer

– Skolens pedagogiske plattform hviler på to pilarer: Kvalitet og Identitet, synlighet og stolthet.

Vi jobber systematisk for å forbedre elevenes kunnskapsnivå og ferdigheter. Samtidig ønsker vi å utvikle elevenes sosiale kompetanse, miljøbevissthet og en inkluderende holdning, sier rektor videre.

Engasjert snakker hun videre om læringsmiljø, om at alle elever skal oppleve mestring og spør om vi husker at Aftenbladet for ett år siden skrev om en elev på Lunde med dysleksi som fikk 6 på eksamen.

FOTO: Anders Minge

Lysglimtjakt

Positiv oppmerksomhet er hennes neste kjepphest: «Catch them beeing good»! er mantraet. – Vi er stadig på lysglimtjakt. Og vi viser fram det elevene er gode til: Eksempel: I mat & helsefaget på 9. trinn inviterer elevene lærere og ledelsen på julebord. Da serverer de juleribbe, surkål og riskrem som de selv har laget på et pent pyntet langbord.

Trygghet

Trygghet og tilhørighet er neste «hjertebarn»:

– Vi har månedlige samlinger for oss voksne, vi har et sett med standarder, vi jobber bevisst med klassemiljø, har trivselsledere, handlingsplan mot mobbing og et eget manifest. Målet er selvsagt at ingen elever skal bli mobbet eller gå alene. Voksentettheten i friminuttene er stor.

– Likevel ble Lunde den 18. dårligste skolen i Rogaland på 7. trinn på mobbelisten Aftenbladet nylig har presentert..

– Ja, det skyldes krangel og uvennskap mellom fire elever. Fire av 20 elever i klassen blir et høyt prosenttall. Men når slikt kommer fram, griper vi alltid tak i det, svarer rektor.

Samarbeid med hjemmene betyr mye for oss, fortsetter rektor og skryter av «kjempeengasjerte foreldre».

Greie lærere

Vi stikker innom to klasser for å høre elevenes mening:

Først den aldersblandede klassen:

– Vi trives godt, har det kjekt, lærerne er greie, vi blir ikke møtt med noe mobbing, er gjennomgangsmelodien fra de åtte guttene.

– Er det ikke noe som er dumt her?

– Nei! kommer det bestemt fra Joakim Stenstad Eide.

– Det sier du bare fordi læreren er her..

– Nei! forsikrer han.

Trygghet og samhold

Klasse 9a forteller om kjekke klasseturer, filmkvelder, sykkelturer og kinobesøk. Men også de skryter av lærerne så vel som av rektor:

– Rektor er fin, lærerne er fine, skolen er fin, sier Mattias Espeland.

– De er snille og greie mot alle, her er ikke forskjellsbehandling, tilføyer Nicholas Wright.

– Hvis noe er galt, er det greit å gi beskjed, for da slår de til og fikser opp i det, forteller Ida Kveseth.

– De er lette å forstå og får oss til å le, forteller Sander Johan Gilje.

– De gjør fagene kjekke, for eksempel i naturfag får vi gjøre forsøk, sier Artim Ademi.

– Her er trygghet i klassen. Hvis du skal framføre noe for eksempel, er du ikke redd for å drite deg ut. Vi jobber mye med trivsel og samhold i klassen, sier Ingrid Medhus.

– Alle går godt overens med hverandre. Jeg har en handikappet bror som går på Madla. Han har det fint her. De handikappede som går her har det kanonfint! sier Kristoffer Ask Thengs.

 

Da rektor Anne Lunde fylte 50 fikk hun dette i presang: Hver elev har tredd sitt favoritt-viskelær på en metalltråd. - Det er fordi vi vet at har vi gjort noe galt, så kan vi komme opp til deg, og så blir det visket ut og vi kan begynne med blanke ark og en ny dag, sa en elev, fortreller hun rørt.

FOTO: Anders Minge

Da rektor Anne Lunde fylte 50 fikk hun dette i presang: Hver elev har tredd sitt favoritt-viskelær på en metalltråd. Det er fordi vi vet at har vi gjort noe galt, så kan vi komme opp til deg, og så blir det visket ut og vi kan begynne med blanke ark og en ny dag, sa en elev, fortreller hun rørt

Kriteriene for Dronning Sonjas skolepris, samt relaterte linker til artikkelen, kan du lese mer om her

Tidligere utdelete priser har gått til:

2006: Aspervika skole i Sandnes kommune i Rogaland

2007: Apeltun skole i Bergen kommune i Hordaland

2008: Løkenåsen skole i Lørenskog kommune i Akershus

2009: Flåtestad skole i Oppegård kommune i Akershus

2010: Kaupanger skole i Sogndal kommune i Sogn og Fjordane

2011: Malakoff skole i Moss kommune i Østfold

Kilde: Udir.no

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s